Friday, May 19, 2017

Jak jsme se šli potápět na HAVAJI !


 Ahoj ahoj !
Už jste se někdy potápěli, ne ? Chtěli byste to zkusit ? Tak čtěte !

Já se vždycky potápět chtěla, pro Aleca to priorita nebyla ale takhle my už jsme, on chce něco vyzkoušet a já chci něco vyzkoušet, tak to zkusíme spolu ne ?

Potápět jsme měli jít poslední den co jsme byli na Havaji. Po celém týdnu zážitků jsem si řikala, že i kdybychom nešli tak to byl mazec, stihli jsme toho tolik. Počasí vypadalo škaredě, tak jsme očekávali, že nás odvolají a hold se půjdeme potápět jindy. Světe div se..nestalo se !

Ve 2 odpoledne jsme byli nastoupení v přístavu u lodi, která nás měla odvézt na naší cestu pod hladinou oceánu. Byli tam 3 chlapi, co nám připravili neopreny, ploutve, brejle a kyslíkové bomby. Podepsali jsme, že pokud se něco stane, kluci nejsou za nás zodpovědní (klasika) a jelo se.

Většinou k potápění potřebujete certifikát, který stojí xx tisíc a trvá to chvíli než ho dostanete ale skoro v každém velkém potápěčském místě se najde někdo, kdo vás vezme bez toho ale na druhou stranu si nemůžete nic vybírat. S certifikátem se pak můžete potápět sami, nebo s firmou ale můžete si vybrat z destinací. Tohle potápění "pro začátečníky/bez certifikátu" je celé už předem naplánované.

Na loď nás nakonec nasedlo 11 - 3 kluci, co nás měli na starosti a 8 nás, co se chtělo jít potápět. Za pár minut cesty k naší první destinaci nám vysvětlili co a jak. Umyli jsme brejle šamponém pro děti - pak se prý nezamlží, naučili nás jak vyfouknout vodu z brýli když už jste pod vodou, řekli nám jak si profouknout uši až budeme sestupovat do větši hloubky a popsali, co to teda vlastně máme na sobě - kyslíkova bomba byla na vestě, kterou jsme při seskoku do vody trochu nafoukli abychom se zorientovali, pak jsme ji vyfoukli při sestupu, kolem pasu jsme taky měli závaží abychom právě nezůstali na hladině a pak hlavně teda přístroj, co nám ukazoval kolik kyslíku nám zbývá. Taky nám ukázali, jak pod vodou říct že chcete nahoru, dolů, že jste ok atd (palec nahoru,dolu,..)

Potom už byl čas skočit do vody. Měli jsme kotvu na laně podle kterého jsme pomalu sestupovali, přitom jeden z kluků už čekal na dně a jeden čekal na lodi (třetí byl jen na kormidle). Párkrát jsme profoukli uši a už jsme byla dole. Neskutečné. Musíte se soustředit na dýchání, ale jinak to bylo uplně v pohodě.

První destinace, kde jsme se potápěli nás přivedla k mořským želvám a to byl splěný sen. Plavat si jen tak v oceánu vedle želvy. Ani nemůžu slovy vyjádřit ten pocit. Potkali jsme nejprve dvě a pak další dvě. Spousta ryb všude a ty  barvy. Určitě se podívejte na video, ať vidíte, jak to vypadalo.

Pod vodou jsme byli zhruba 40minut, pak jsme zase vylezli na loď prohodili jsme si kyslíkové bomby a jeli na druhou destinaci. To nám akorát začalo pršet a pod vodou nejdřív nebylo nic moc vidět, za chvíli ale slunce zase vylezlo a posvítilo nám skrz vodu na dno.

Tentokrát jsme se potápěli u velkého korálu, kde jsme viděli asi 3 malé korálové žraloky (video,video!!!). Mě nejprve dost vylekal,protože z pod korálu vyletěl přímo proti mně ale chudák se jen snažil dostat pryč od nás, ne že bychom ho nějak otravovali jo, jen si s náma prostě nechtěl zaplavat. No a pak už jsme opět potkali želvu. Řikám vám, i kdybych tu želvu viděla 1000x tak mě to neomrzí, oni jsou prostě takový klidný milý stvoření.

Bohužel se nám to blížilo ke konci a museli jsme zase vylézt na loď a jet zpět do přístavu. Uteklo to vážně jako voda. Mě to donutilo se zamyslet nad tím, zda by se nám vyplatilo si udělat ten potápěčský kurz, ale je to vážně dost peněz a pokud se nemáte, kde potápět, je to všechno vyhozený z okna.

V přístavu jsme vrátili neopreny a všechno možný, klukům jsme zaplatili a dali jim email, oni totiž pro nás i udělali pár fotek pod vodou s jejich vlastí Gopro kamerou. Možná se divíte, že se tak raduju, ale všechny ostatní společnosti vám řeknou, že za extra tolik a tolik doláčů vám ty fotky pak i pošlou, kluci tady ale nám je prostě už udělali "v ceně" protože proč ne.

Tahle akce nás stála $130 na osobu, což jsou zhruba 3000CZK. Trvalo to dohromady asi 3 hodiny, přičemž pod vodou jsme byli 2x40min. Věřte mi, že za tuhle cenu, mít všechnu výbavu půjčenou + se potápět na dvou jiných místech je vážně BOMBA. Někde vám ani ten neopren a kyslíkovou bombu za tuhle cenu nejpůjčí.

Teď už hledám, kde se půjdeme potápět příště. Určitě bych všeeeeem doporučila to zkusit. Jděte jděte !! Určitě to bude vzpomínka na celý život.

Tak co...už se koukáte, kam se jít potápět ?
Lůca

4 comments:

  1. Wau, to musel byť úzasný zážitok. To by som si dala povdať aj ja :) Wau

    Katkine kozmetické dobrodružstvá

    ReplyDelete
  2. Dodnes si pamatuju šnorchlování na Great Barrier Reef, kdy pode mnou proplul žralok a já se málem po*** strachy :D ale ty želvy, wow, krása!

    Zápisky z cest a života v Anglii ⇨ Secrets of M

    ReplyDelete
  3. Skvelé video, to musia byť prenádherné zážitky! :)

    www.frenchstyle.eu

    ReplyDelete
  4. Mě by trefil šlak z potápění, ale super tyjo!!!

    ReplyDelete